Seguretat alimentària: marge de millora

En el context de l'alimentació, els pròxims 20-40 anys seran els més importants de tots els temps.

Els sistemes que subministren els aliments a la nostra taula estan sota una pressió molt gran. El 40% de la superfície cultibable a la terra s’utilitza per l’agricultura, el 70% de l’aigua dolça total va destinada al conreu, i el 25% dels gasos de l’efecte hivernacle també provenen de l’agricultura. Tot i així, les pèrdues d’aliments abans i després de la collita i els residus dels aliments després de la producció poden arribar fins un 60-80% en alguns casos. La producció global actual d’aliments es suficient per alimentar a tota una població una vegada i mitja; tot i així, una de cada vuit persones pateix desnutrició crònica. 800 milions de persones passen gana i 1.900 milions tenen sobrepès o obesitat.

El desafiament que s’enfronta la seguretat alimentaria és majúscul. Tot i tenir el subministrament d’aliments més segur de la història, molts consumidors d’Occident segueixen molt preocupats per el seu menjar.

 Paral·lelament, la societat esta presenciant un “canvi de confiança” en les institucions tradicionals a la confiança social en la anomenada economia col·laborativa. Cada cop més es genera més confiança de l’opinió publica i creença emocional o personal que els fets objectius, és el que Oxford Dictionaris va proposar com a paraula de l’any 2016: “Posttruth”.

Afortunadament, existeixen solucions per els reptes mencionats, però impliquen una transformació de la forma actual de veure la producció, la fabricació i el consum dels aliments. Això inclourà descartar alguna idea del passat i adoptar noves eines i paradigmes.

Font d’informació

 

Cistella de la compra